Stichting Energietransitie & Kernenergie (SEK)

September (oktober 2022)

September is de maand waarop het gewone leven weer opstart, na de zomervakanties. Mensen gaan weer naar hun werk, de scholen beginnen weer, er worden weer rapporten naar de Tweede Kamer gestuurd en de politiek presenteert de plannen voor het komende jaar.

Wat de levering van energie betreft was er niet veel om vrolijk over te worden. De gascrisis dendert maar voort, en de prijzen van aardgas stijgen tot grote hoogten. En zo ook de prijs van elektriciteit, want er wordt veel elektriciteit opgewekt in gascentrales.

En de winter komt er aan. Gelukkig zitten onze opslagen comfortabel vol, dankzij grote sommen geld die ons kabinet beschikbaar heeft gesteld. Het opblazen van de Nordstream 1 leiding uit Rusland heeft recent de zaken nog weer verder op scherp gezet.

Ik zou denken dat onze buurlanden gillend hun best zouden doen om hun kerncentrales langer open te laten, om het energietekort zo veel mogelijk te beperkten. Maar in Duitsland kiest men er eerder voor om plekken voor te bereiden waar ouderen en armen zich kunnen opwarmen, en in België zorgt men voor … ja, voor wat eigenlijk?

En wij hoorden onze koning zeggen: “Het kabinet richt zich op een snelle verduurzaming van de industrie, op meer windenergie en groene waterstof, en op een nieuwe rol voor kernenergie.” Het woord kernenergie was niet meer in de Troonrede genoemd sinds de rede die koningin Beatrix in 1986 uitsprak.

En september was de maand waarin kernenergie vaker over de tong ging en in het nieuws verscheen. De Tweede Kamer maande de minister voor Klimaat en Energie om haast te maken met het bouwen van nieuwe kernenergie in Nederland. Voor deze winter komt wat we ook in gang zetten te laat, maar laten we aan een fossiel- en Rusland-onafhankelijke toekomst bouwen.

En dat het een verstandig idee is om als Nederland naast zon en wind ook op kernenergie in te zetten is een conclusie uit een rapport van eRisk en Witteveen+Bos, dat diezelfde minister op 27 september naar de Kamer stuurde.

Daar voeg ik nog aan toe de lancering van de Nederlandse startup Thorizon, die een veelbelovend concept voor een kleine reactor in de markt wil zetten en een “Real Transition” bijeenkomst in Amsterdam, die de trom roerde voor kleine modulaire reactoren (SMR). En dan concludeer ik dat kernenergie als thema begint te borrelen en bruisen in ons land.

Het is nu aan de politiek om de versnelling in te zetten, en te zorgen dat we zo snel mogelijk uit de energiecrisis raken door snel meer productie van warmte en elektriciteit in ons land te realiseren, door ambtelijke obstakels zo veel mogelijk weg te nemen.

Lars Roobol

Logo