Stichting Energietransitie & Kernenergie (SEK)

Kamerbrief over Voortgang ontwikkelingen nucleaire kennis en innovatiestructuur (20 december 2023)

EZK en met name minister Jetten van Klimaat en Energie zette in december 2023 vervolgstappen in het kernenergiedossier. Hij stuurde de Tweede Kamer een brief over de kennisinfrastructuur en de Kleine Modulaire Reactor (SMR).

In de zomer van 2023 is een verkennend missieteam Kernenergie (hierna: missieteam) ingesteld, met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid. Het missieteam heeft geïnventariseerd op welke thema’s binnen het onderwerp kernenergie kennisontwikkeling en innovatie essentieel is. Op basis van die inventarisatie heeft het missieteam het Meerjarig Missiegedreven Innovatieprogramma (MMIP) Kernenergie uitgewerkt, dat als bijlage bij deze brief is gevoegd. Met dit MMIP is gekozen voor een programmatische aanpak van essentiële investeringen in kennis en innovatie in het nucleaire domein, waarvoor € 65 miljoen is aangevraagd bij het Klimaatfonds. Het missieteam heeft een ambitieus programma tot en met 2030 vormgegeven met aandacht voor onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven, waarbij we tot een evenwichtige verdeling van de gereserveerde middelen zijn gekomen.

Voorts informeerde de minister de Kamer over de voortgang van de uitwerking van de SMR-programma-aanpak. De ontwikkeling van SMR’s gaat wereldwijd snel en er is veel interesse vanuit bedrijfsleven, onderzoek en lokaal bestuur. De minister zegde de Kamer daarom toe  om te komen tot een gestructureerde programma-aanpak op het gebied van de SMR’s. In de afgelopen periode heeft een uitgebreide stakeholderanalyse plaatsgevonden om beter inzicht te krijgen in de verschillende vraagstukken en behoeftes die spelen bij de ontwikkeling van SMR’s in Nederland. In samenwerking met het consultancybureau Berenschot zijn verschillende gesprekken gevoerd met onder andere provincies en gemeenten, ANVS, EPZ, kennis- en onderzoekinstellingen, vertegenwoordigers van de Nederlandse maakindustrie, SMR-ontwikkelaars, een netbeheerder en het afvalverwerkingsbedrijf COVRA. Daarbij is specifiek aandacht besteed aan de kennisontwikkeling met betrekking tot SMR’s en de versterking van de toeleverende maakindustrie en waardeketen in de nucleaire sector. Op basis van deze gesprekken en de analyse, die hieruit volgt, werk ik de vervolgstappen uit in een programma-aanpak.De minister stuurt de rapportage en de programma-aanpak aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 aan de Kamer toe.

In januari 2024 starten de eerste technische haalbaarheidsstudies naar de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland. Het eerste van de drie contracten is in december 2023 getekend met het bedrijf KHNP uit Zuid-Korea en richt zich op de technische haalbaarheid van de bouw van 2 kerncentrales in Borssele. Binnenkort volgen de contracten met Westinghouse uit de Verenigde Staten en EdF uit Frankrijk. Alle drie de bedrijven hebben ervaring met het bouwen van generatie III+ reactoren met een minimaal vermogen van 1000 MW. Deze studies zijn nodig om te bepalen of het technisch mogelijk en veilig is om nieuwe kerncentrales te bouwen op de voorkeurslocatie Borssele, de EPZ-terreinen.
De studies worden door de drie bedrijven individueel uitgevoerd en bestaan uit een aantal onderdelen: Of het ontwerp aan Nederlandse wet- een regelgeving voldoet, of deze kan worden ingepast op de voorkeurslocatie in Borssele en een meer gedetailleerde inschatting van de kosten en de benodigde tijd om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Ook de mogelijke impact op de omgeving komt in de studies naar voren. Daarmee leveren deze studies belangrijke informatie voor de besluitvorming over kernenergie in Nederland. De studies duren minimaal zes maanden. Een onafhankelijke partij zal daarna de technische haalbaarheidsstudies evalueren. In het najaar van 2024 zijn naar verwachting de eerste resultaten beschikbaar.
Meer informatie:
Kamerbrief van EZK over Voortgang ontwikkeling nucleaire kennis en innovatiestructuur dd 20122023
https://www.overkernenergie.nl/plannen-van-het-kabinet/twee-nieuwe-kerncentrales/technische-haalbaarheidsstudies1
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/opwekking-kernenergie

Logo